VEDTEKTER FOR TERTNESPARKEN BARNEHAGE AS

 

1.EIERFORHOLD OG FORVALTNING AV BARNEHAGEN

Tertnes Kvinne- og Familielag (TK&F) eier alle aksjene i Tertnesparken barnehage AS, og er virksomhetens øverste organ. Årsmøtet i TK&F er barnehagens generalforsamling. Styret i barnehagen består av representanter fra TK&F (minimum 50 %), og om mulig representanter fra ansatte og foreldre.

Ansvar for administrasjon og drift er delegert til daglig leder for barnehagen i nær kontakt med styret.  Daglig leder ser til at lover og forskrifter blir overholdt og at driften skjer innenfor vedtatt budsjett.

Barnehagen blir drevet i samsvar med Lov om barnehager med forskrifter, samt årsplan. Krav til helse, miljø og sikkerhet er ivaretatt i samsvar med internkontrollforskriften.

 

2. FORMÅL

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering

 

 3. OPPTAK

Opptakskrets

Barn av familier som er bosatt i eller skal bosette seg i Vestland fylke.

 

Opptaksmyndighet

Daglig leder foretar opptaket i barnehagen.

 

Opptaksperiode

Barnehagen deltar i felles hovedopptak i kommunen. Suppleringsopptak kan ellers skje gjennom hele året. Plassen beholdes til 31. juli det året barnet begynner på skolen, så fremt ikke plassen sies opp tidligere iht punkt 9.

 

Opptakskriterier

Prioritet ved opptak innebærer at søkeren går foran andre ved tildeling av plass.

Ut over barn med lovfestet rett til prioritet, jf. barnehageloven § 18 og barnevernloven §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd, vil barn i følgende grupper prioriteres i oppsatt rekkefølge:    

1. Søsken i barnehagen (ved søknadsfrist)

2. Barn av medlemmer i TK&F

3. Ansattes barn

Ved flere søkere innad i prioriteringsgruppene, prioriteres søkerne etter fødselsdato, slik at eldste barn tildeles plass først. Det samme gjelder mellom søkere uten særskilt rett til prioritering. Søkerlisten deles i 2, for barn over og under 3 år.

 

 4. SAMARBEIDSUTVALG

Barnehagen skal ha et samarbeidsutvalg.

Samarbeidsutvalget skal ha 2 representanter fra eier, 2 fra foreldre og 2 fra de ansatte, og konstituerer seg selv. Styrer har møte-, tale- og forslagsrett.

Samarbeidsutvalget skal bli forelagt og har rett til å uttale seg i saker som er av viktighet for barnehagens innhold, virksomhet og forholdet til foreldrene. Slike saker er bl.a. forslag til budsjett, driftsendringer og utnyttelse av ute- og innearealer m.m. Samarbeidsutvalget skal fastsette årsplan for barnehagen.

 

 5. FORELDRERÅD

Barnehagen skal ha et foreldreråd som skal fremme samarbeidet mellom hjem og barnehage. Rådet består av foreldre/foresatte til alle barna i Tertnesparken barnehage AS.  Foreldrerådet skal velge representanter til Samarbeidsutvalget, og bli forelagt og ha rett til å uttale seg om saker som er viktige for foreldres forhold til barnehagen.

 

 6. TAUSHETSPLIKT

Enhver som gjennom sitt arbeid med barnehagen får kjennskap til forhold vedrørende barn/hjem, har taushetsplikt iflg. forvaltningsloven § 13 til 13 g.

 

7. ÅPNINGSTID OG FERIE

Barnehagen er åpen fra 07.15 – 16.30 (46,25 timer pr. uke pr. barn) og tilbyr heldagsplass. Ved ledig kapasitet kan det søkes om delt heldagsplass når to barn ønsker det.  Heldagsplasser prioriteres.

Barnehagen er åpen mandag–fredag hele året med unntak av 3 uker i juli, barnehageårets planleggingsdager og helligdager. Barnehagen holdes stengt julaften og nyttårsaften,samt onsdag før Skjærtorsdag. Mandag og tirsdag i påskeuken, samt i romjulen, er barnehagens åpningstid kl. 08.30–15.30. Ved færre enn 6 påmeldte barn blir barnehagen stengt.

 

 8. AREALNORM

Eiers normfestede arealutnytting er lik Bergen kommunes utnytting av areal for store og små barn: 5,3 m2 for barn under tre år og 4 m2 for barn over tre år.

 

9.  OPPSIGELSE

Gjensidig oppsigelse er 2 måneder fra den 1. i måneden. Dersom barnet sies opp etter 31. mars eller senere i skoleåret, må det betales frem til 1. juli.  Oppsigelsestidene gjelder også ved forhøyelse av foreldrebetalingen.

Gjentatte mislighold av foreldrebetaling vil kunne utgjøre et vesentlig mislighold, og barnehageplassen kan sies opp med oppsigelsesfrist på 1 måned.  Før en oppsigelse på grunn av betalingsmislighold, skal barnehagen skriftlig varsle foresatte om konsekvensen av misligholdet, samt gi en frist på 14 dager til å rette opp forholdet.

 

 10. FORELDREBETALING

  • Foreldrebetalingen fastsettes av eier i samråd med barnehagens samarbeidsutvalg etter regler for maksimalprisordningen. Samarbeidsutvalget har anledning til å anbefale ekstra innkreving av penger dersom barnehagen tilbyr ekstra tjenester, som matpenger og lignende.
  • Den til enhver tid fastsatte foreldrebetalingen innbetales forskuddsvis den 15. i hver måned.  Det ytes rabatt til søsken etter kommunens satser.
  • Manglende foreldrebetaling sendes til rettslig inkasso, og barnehagen kan kreve forsinkelsesrente i henhold til lov om forsinkelsesrente. 
  • Turpenger kreves inn og forvaltes av Samarbeidsutvalget.
  • Ved gjentatt for sent hentet barn påløper det en ekstra foreldrebetaling på kr. 500,- pr. påbegynt kvarter. Første gang gis en advarsel om gebyr. Om forsinkelsen skyldes en trafikal hindring som er kjent gjennom media, pålegges ikke gebyr. Barnehagen må varsles straks.

 

11. ANSETTELSE

Barnehagens eier foretar ansettelse av personalet, men eier kan delegere ansettelse av personale til daglig leder. Ansatte må legge frem tilfredsstillende attester iht barnehageloven.

 

12. INTERNKONTROLL

Barnehagen har internkontroll i henhold til barnehageloven § 9 og jobber systematisk for å sikre at kravene i barnehageloven med forskrifter følges. Barnehagen benytter internkontrollsystemet til Private Barnehagers Landsforbund – PBL Mentor HMS.

 

13. IVERKSETTING OG ENDRINGER AV VEDTEKTER

Endring av vedtektene kan bare foretas av TK&F sitt årsmøte etter uttalelse fra barnehagens samarbeidsutvalg og styret i Tertnesparken barnehage AS. Endringer av vedtektene sendes kommunen til orientering.

 

Godkjent av årsmøte: 12.2.2008, siste revisjon 12.3.2024